De ce ar trebui să dormi la aceeași oră în fiecare noapte, conform cercetătorilor

de: Ozana Mazilu
09 08. 2023

Toată lumea este obosită și nu este de mirare. Între gânduri, un partener care sforăie și animale de companie care invadează dormitorul, să dormi opt ore poate părea o sarcină imposibilă.

Unul dintre cele mai simple lucruri de explicat pe care le poți face în acest sens, deși nu întotdeauna cel mai simplu de realizat, este să introduci o rutină consecventă.

Majoritatea autorităților din domeniul sănătății, de la Institutul Național al Inimii, Plămânilor și Sângelui (NHLBI) până la NHS din Marea Britanie, par să fie de acord că primul pas pentru o „igienă mai bună a somnului” este să încerce să te culci la aceeași oră în fiecare noapte. Și asta înseamnă în fiecare noapte, inclusiv în weekend și sărbători.

Când e cel mai bine să dormi

Totul are de-a face cu ritmul tău circadian, numit uneori „ceasul corporal”. Acest cronometru intern este implicat în multe aspecte ale sănătății umane, iar perturbarea acesteia a fost legată de diferite boli și afecțiuni.

Oamenii nu sunt singurii care au un ritm circadian – a fost demonstrat și la alte animale, plante și chiar bacterii. La oameni, „ceasul” real care ține evidența ritmului se găsește într-o parte a creierului numită nucleu suprachiasmatic (SCN), din hipotalamus. Coordonează diferitele ritmuri circadiene care există în diferite sisteme corporale, dar cel de care ne interesează în mod deosebit este ciclul somn-veghe.

După cum a explicat Sleep Foundation, SCN răspunde la lumina detectată de retină, un semnal că este ziuă și ar trebui să fim treji și alerti. Producția de hormonul melatonină este suprimată și începe să crească din nou seara, pe măsură ce nivelul de lumină scade și corpul se pregătește pentru somn. Cu cât suntem treji mai mult timp, cu atât mai puternic ne-am dori să dormim, organismul tânjind la puterile restabilitoare ale somnului.

Ciclurile somn-veghe variază de-a lungul vieții umane, bebelușii având nevoie de mult mai mult somn decât bătrânii. Mulți adolescenți se luptă cu adevărat să se trezească devreme, motiv pentru care au existat controverse cu privire la orele de începere a școlii în unele regiuni.